Ilulissat

Ilulissat.

Ilulissat betyder isbjerge på grønlandsk, og byen er smukt beliggende ved mundingen af den næsten 60 km lange isfjord, der er fyldt med enorme isbjerge fra den mest produktive gletsjer på den nordlige halvkugle, Sermeq Kujalleq. De største isbjerge strander ved mundingen af isfjorden på 225-250 meters dybde, og de kommer først fri ved højvande, eller når de er så eroderede, at isbjergets balancepunkt ændres. Ilulissat Isfjord blev i 2004 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Rig kulturhistorie

Blot et par kilometer fra Ilulissat ligger den idylliske Sermermiut-dal ud mod isfjorden. I 1727 var det Grønlands største bosættelse med mere end 250 mennesker. Udgravninger har siden vist, at den smukke dal gennem tusinder af år i perioder har været beboet af samtlige de kulturer, der har migreret fra Nordamerika til den grønlandske vestkyst.

Slædehunde, fisk og turisme

I Ilulissat, som tidligere også var kendt som Jakobshavn, bor der i dag 4.600 mennesker og mindst 3.500 slædehunde. Det store antal hunde er med til at understrege, hvor vigtig hundeslæden som transportmiddel stadig er selv i en stor, moderne by. Havnen er fyldt med fiskekuttere og trawlere, der vidner om fiskeriets store betydning for Ilulissat. Turisme er også et vigtigt erhverv for byen, og isbjergenes by kan fremvise et stort udbud af udflugter med fokus på natur og kultur.