Sydgrønland

Narsarsuaq

Narsarsuaq betyder “den store slette” og i et bjergrigt land som Grønland med få store, flade strækninger, var det meget naturligt, at Sydgrønlands internationale lufthavn kom til at ligge lige her. Narsarsuaq blev anlagt i 1941 som amerikansk luftbase kun 9 km væk fra Indlandsisen – eller omkring 3-4 timer til fods gennem den frodige “Blomsterdal”, hvor sydgrønlandske fåreholdere dyrker græs til vinterfoder.

Omkranset af fjelde og gletsjere

Omtrent 160 mennesker bor og arbejder i lufthavnsområdet, hvor der også findes hotel, vandrehjem, butik, café og en sygeplejestation. Fjeldene, der omgiver den store slette, er op til 500 meter høje, men man behøver ikke at skulle så højt op for at nyde den betagende udsigt mod Indlandsisen. Selve landingsbanen ligger nærmest i direkte forlængelse af en af disse isstrømme

Indbyggere: 160 indbyggere i bygden.

Stedet vrimler med nordboruiner, og det var her Erik Den Røde slog sig ned. Stedet kaldte han Brattahlid, og her blev Grønlands – og Nordamerikas – første kristne kirke rejst.

Narsaq

Narsaq betyder “sletten” på grønlandsk. Navnet skyldes den store, grønne slette, som byen ligger på. Med sin centrale placering i et kæmpe fjordsystem, er Narsaq et godt sted at starte en rundrejse i Sydgrønland. Gletsjerne nord for byen sørger for, at der stort set altid er isbjerge omkring Narsaq, og fjordene ved Narsaq-halvøen er rige på sæler, laks, ørreder og vågehvaler. Temperaturen varierer fra plus 22º C om sommeren til minus 17º C om vinteren.

Byens befolkning

I Narsaq by bor cirka 1600 mennesker, resten bor i Narsarsuaq, Qassiarsuk, Igaliku eller på et af de mange fåreholdersteder i området. De fleste er beskæftiget med fiskeri eller fårehold. Narsaq er en relativ ung by, og fik således først bystatus i 1959 på et tidspunkt, hvor der kun boede 600 mennesker i byen.

Indbyggere: 1.598 i byen og 310 indbyggere fordelt på tre bygder

Fjeldet indeholder eftertragtede mineraler og er et eldorado for stensamlere og andre med interesse for geologi.

Qaqortoq

Qaqortoq er med sine næsten 3.000 indbyggere Sydgrønlands største by og kendt som en af de mest charmerende og smukke byer i hele Grønland.

De bærende erhverv i byen er fiskeri, service og administration og som uddannelsescentrum for Sydgrønland er Qaqortoqs gadebillede præget af mange studerende.

Kulturen i højsædet

Kulturprojektet ‘Sten og Menneske’ indbyder til at gå på opdagelse i byen for at finde de 30 forskelligartede motiver, der er mejslet ind i klipperne af lokale og nordiske kunstnere. Vor Frelser Kirke fra 1832 og byens to museer er også et besøg værd. En af byens vigtige arbejdspladser – Great Greenland Furhouse – er tit åben for besøgende.

Indbyggere: 3.230 i byen og 200 indbyggere fordelt på tre bygder.

I et par naturskabte vandhuller bobler det 38 grader varme vand op, og man kan ligge i det lune vand og beundre de store drivende isfjelde.